Velkommen til vår nye og inspirerende blogg!
Lansering 24.desember.
Go On! Bli med til ditt mål!
Vibeke



























FemiRUN VELKOMMEN TIL REISEN MOT DIN MÅLLINJE OG MÅL
Lansering 24.desember.
Dag 1 | Dag 2 | Dag 3 | Dag 6 | |
Uke 1 | Tid: 30 minutter
Rolig gange |
Tid: 30 minutter
Styrketrening |
Tid: 30 minutter
Rolig gange |
Tid: 1-2 timer
Velg en aktivitet du liker. Gå på tur, sykkeltur, dans, hagearbeid eller f. eks male huset |
Uke 2 | Tid: 30 minutter
Gange |
Tid: 30 minutter
Styrketrening |
Tid: 30 minutter
Gange Gå hurtig i alle bakker |
Tid: 1-2 timer
Velg en aktivitet du liker. Gå på tur, sykkeltur, dans, hagearbeid eller f. eks male huset |
Uke 3 | 35 minutter
Gange Gå hurtigere i alle bakker
|
35 minutter
Styrke |
35 minutter
Gange I løpet av turen 10 minutter hurtig gange
|
Tid: 1- 2 timer
Velg en aktivitet du liker. Gå på tur, sykkeltur, dans, hagearbeid eller f. eks male huset |
Uke 4 | 35 minutter
Gange Gå hurtigere i alle bakker |
35 minutter
Styrke |
35 minutter
Gange Hurtigere gange i 15 minutter
|
Tid: 1-3 timer
Velg en aktivitet du liker. Gå på tur, sykkeltur, dans, hagearbeid eller f. eks male huset |
Uke 5 | 35 minutter
Gange «Intervall»: 5 minutter rolig gange og 5 minutter hurtigere gange |
35 minutter
Styrke |
40 minutter
Gange Gå hurtig i alle bakker, eller varier med «intervall»: 5 minutter rolig gange og 5 minutter hurtigere gange |
Tid: 1-3 timer
Velg en aktivitet du liker. Gå på tur, sykkeltur, dans, hagearbeid eller f. eks male huset |
Uke 6 | 40 minutter
«Intervall»: 5 minutter rolig gange og 5 minutter hurtigere gange |
40 minutter
Styrke |
45 minutter
«Intervall»: 5 minutter rolig gange og 5 minutter hurtigere gange |
Tid: 2-4 timer
Velg en aktivitet du liker. Gå på tur, sykkeltur, dans, hagearbeid eller f. eks male huset |
Uke 7 | Tid: 45 min
«Intervall»: 5 minutter rolig gange – 4 minutter hurtig gange – 1 minutt løp
|
40 minutter
Styrke |
Tid: 45 min
«Intervall»: 5 minutter rolig gange – 4 minutter hurtigere gange – 1 minutt løp
|
Tid: 2-5 timer
Velg en aktivitet du liker. Gå på tur, sykkeltur, dans, hagearbeid eller f. eks male huset |
Uke 8 | Tid: 45 min
«Intervall»: 5 minutter rolig gange – 3 minutter hurtigere gange – 2 minutt løp
|
40 minutter
Styrke |
Tid: 50 min
«Intervall»: 5 minutter rolig gange – 3 minutter hurtigere gange – 2 minutt løp
|
Tid: 2-4 timer
Velg en aktivitet du liker. Gå på tur, sykkeltur, dans, hagearbeid eller f. eks male huset |
Dag 1 | Dag 2 | Dag 3 | Dag 6 | |
Uke 1 | Tid: 45 minutter
Vandre 10 minutter «Intervall»: (5 minutter gogging – 3 minutter jogging – 2 minutt løping) X 2 Vandre 5 minutter |
1 time med:
Løpedrill & Styrke Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 50 minutter
Gogging eller jogging i ditt tempo, finn et tempo som du klarer å holde i 50 minutter |
Tid: 2-5 timer
Velg en aktivitet du liker. Gå på tur, sykkeltur, dans, hagearbeid eller f. eks male huset |
Uke 2 | Tid: 50 min
Gogging i terrenget Fem ganger i løpet av turen jogger du 3 minutt |
1 time med:
Løpedrill & Styrke Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 50 min
Gogging eller jogging i ditt tempo, finn et tempo som du klarer å holde i 50 minutter
|
Tid: 2-5 timer
Velg en aktivitet du liker. Gå på tur, sykkeltur, dans, hagearbeid eller f. eks male huset |
Uke 3 | Tid: 50 minutter
Vandre 10 minutter «Intervall»: (5 minutter gogging – 3 minutter jogging – 2 minutt løping) X 3 Vandre 10 minutter |
1 time med:
Løpedrill & Styrke Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 55 minutter
Gogging eller jogging i ditt tempo, finn et tempo som du klarer å holde i 55 minutter |
Tid: 2-5 timer
Velg en aktivitet du liker. Gå på tur, sykkeltur, dans, hagearbeid eller f. eks male huset |
Uke 4 | Tid: 55 min
20 min gogging 20 min rolig løping 25 min raskere løping 5 min gange |
1 time med:
Løpedrill & Styrke Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 55 minutter
Gogging eller jogging i ditt tempo, finn et tempo som du klarer å holde i 55 minutter |
Tid: 2-5 timer
Velg en aktivitet du liker. Gå på tur, sykkeltur, dans, hagearbeid eller f. eks male huset |
Uke 5 | Tid: 55 minutter
Vandre 10 minutter «Intervall»: (5 minutter gogging – 3 minutter jogging – 2 minutt løping) X 4 Vandre 5 minutter |
1 time med:
Løpedrill & Styrke Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 60 minutter
Gogging eller jogging i ditt tempo, finn et tempo som du klarer å holde i 60 minutter |
Tid: 2-5 timer
Velg en aktivitet du liker. Gå på tur, sykkeltur, dans, hagearbeid eller f. eks male huset |
Uke 6 | Tid: 60 minutter
25 minutter gogging 5 minutter jogging 25 minutter gogging 5 min vandring |
Løpedrill & Styrke
Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 60 minutter
Gogging eller jogging i ditt tempo, finn et tempo som du klarer å holde i 60 minutter |
Tid: 2-5 timer
Velg en aktivitet du liker. Gå på tur, sykkeltur, dans, hagearbeid eller f. eks male huset |
Uke 7 | Tid: 60 minutter
Vandre 10 minutter («Intervall»: 5 minutter Gogging – 3 minutter Jogging – 2 minutt løp) X 4 Vandre 10 minutter
|
Løpedrill & Styrke
Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 60 minutter
Gogging eller jogging i ditt tempo, finn et tempo som du klarer å holde i 60 minutter |
Tid: 2-5 timer
Velg en aktivitet du liker. Gå på tur, sykkeltur, dans, hagearbeid eller f. eks male huset |
Uke 8 | Tid: 60 min
5 minutter gange 20 minutter gogging 5 minutter jogging 25 minutter gogging 5 minutter gange |
Løpedrill & Styrke
Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 60 minutter
Gogging eller jogging i ditt tempo, finn et tempo som du klarer å holde i 60 minutter |
Tid: 2-5 timer
Velg en aktivitet du liker. Gå på tur, sykkeltur, dans, hagearbeid eller f. eks male huset |
Dag 1 | Dag 2 | Dag 3 | Dag 4 | Dag 5 | Dag 6 | |
Uke 1 | Tid: 55 minutter
10 min gogging / jogging 5 minutter jogging / løping 5 min gange 15 min raskere løping 10 min gange / gogging |
1 time med:
Løpedrill & Styrke Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 55 minutter
5 min gogging / jogging 15 min jogging / rolig løp 5 min gange 20 min rolig løping 5 min gange / gogging |
1 time med:
Løpedrill & Styrke Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 55 minutter
5 min gogging / jogging 15 min jogging / rolig løping 5 min gå 25 min rolig løping 5 min gange / gogging |
«Langtur»
La kroppen få en tur fra 2-6 timer. |
Uke 2 | Tid: 55 minutter
5min gogging / jogging 15 min rolig løping 5 min gange 15 min raskere løping 5 min gange / gogging |
Tid: 55 minutter
1 time med: Løpedrill & Styrke Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
5 min gogging / jogging
15 min rolig løping 5 min gange / gogging 25 min rolig løping 5 min gange / gogging |
1 time med:
Løpedrill & Styrke Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 55 minutter
5 min oppvarming/ gange 15 min rolig løping 5 min gåing 30 min rolig løping 5 min gange / gogging |
«Langtur»
La kroppen få en tur fra 2-6 timer. |
Uke 3 | Tid: 55 minutter
5 min gogging / jogging 12 min rolig løping 5 minutter gange 20 min raskere løp 5 min gange / gogge |
1 time med:
Løpedrill & Styrke Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 55 minutter
5 min gogging / jogging 15 min rolig løping 5 min oppvarming/ gange 25 min rolig løping 5 min gogging / jogging
|
1 time med:
Løpedrill & Styrke Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 55 minutter
5 min oppvarming/ gange 15 min rolig løping 5 min oppvarming/ gange 30 min rolig løping 5 min gange / gogging |
«Langtur»
La kroppen få en tur fra 2-6 timer. |
Uke 4 | Tid: 55 minutter
5 min gogging / jogging 15 min rolig løping 5 min gange / gogging 25 min raskere løping 5 min gange / gogging |
1 time med:
Løpedrill & Styrke Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 55 minutter
5 min gogging / jogging 15 min rolig løping 5 min oppvarming/ gange 25 min løping 5 min gogging / jogging
|
1 time med:
Løpedrill & Styrke Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 55 minutter
5 min gogging / jogging 15 min rolig løping 5 min oppvarming/ gange 30 min rolig løping 5 min gange / gogging |
«Langtur»
La kroppen få en tur fra 2-6 timer. |
Uke 5 | Tid: 55 minutter
5 min gogging / jogging 15min rolig løping 5 min gåing 25 min løping INTERVALL 5 min gogging / jogging |
1 time med:
Løpedrill & Styrke Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 55 minutter
5 min gogging / jogging 40 minutter løping 5 min gogging / jogging
|
1 time med:
Løpedrill & Styrke Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 55 minutter
5 min oppvarming/ gange 15 min rolig løping 5 min oppvarming/ gange 30 min løping 5 min gange / gogging |
«Langtur»
La kroppen få en tur fra 2-6 timer. |
Uke 6 | Tid: 55 minutter
5 min oppvarming/ gange 15 min rolig løping 20 min løping INTERVALL 5 min gange / gogging |
Løpedrill & Styrke
Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 55 minutter
5 min gange / gogge 45 minutter løp 5 minutter gange / gogging |
1 time med:
Løpedrill & Styrke Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 55 minutter
5 min oppvarming/ gange 15 min rolig løp 4 min gå 30 – 35 min rolig løp 5 min gange / goggin |
«Langtur»
La kroppen få en tur fra 2-6 timer. |
Uke 7 | Tid: 55 minutter
5 min oppvarming/ gange 15 min rolig løping 20 min løp INTERVALL 5 min gange / gogging |
Løpedrill & Styrke
Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 55 minutter
5 min oppvarming/ gange 50 minutter løping 5 min gange / gogging |
1 time med:
Løpedrill & Styrke Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 55 minutter
5 min oppvarming/ gange 5 min gange / gogging
|
«Langtur»
La kroppen få en tur fra 2-6 timer. |
Uke 8 | Tid: 55 minutter
5 min oppvarming/ gange 15 min rolig løping 20 min løping INTERVALL 5 min gange / gogging |
Løpedrill & Styrke
Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 55 minutter
5 min oppvarming/ gange 50 minutter løping 5 min gange / gogging |
Løpedrill & Styrke
Eller: Styrketrening eller annen trening som f. eks ski, dans eller svømming |
Tid: 55 minutter
5 min oppvarming/ gange 5 min gange / gogging
|
«Langtur»
La kroppen få en tur fra 2-6 timer. |
Et eventyr for alle sanser
Himmel, hav, skrenter, sitroner, fjell, dype skoger, fossefall, kultur, matlagingskurs, kortreist mat & vin, smil, lykke og gode historier er blit gode minner. Velkommen til en bildeblogg fra vårens reise.
Du er hjertelig velkommen til høstens reise til Amalfi Oktober 2019
Himmel, hav, skrenter, sitroner, fjell, dype skoger og fossefall.
Reisens varighet 1.-8. oktober 2019 (7 netter) informasjon og påmelding: Velkommen til et høsteventyr i Amalfi
Himmel, hav, skrenter, sitroner, fjell, dype skoger og fossefall. En vandring i dufter, synsinntrykk, nydelige smaker, vakre landsbyer, smilende og inkluderende mennesker på Amalfikysten.
Velkommen til en sanseopplevelse – en vandring på Amalfikysten.
I syv dager skal vi bevege oss på urgamle stier og kjerreveier fra Minori til Sorrento og få noen utrolige inntrykk og vakker utsikt over kystlinjen fra Salerno til Positano og det frodige landskapet med høye fjell i bakgrunnen. Landskapet som fra romertiden på latin kalles Campania Felix, som betyr fruktbart landskap. Dette er befolkningen spesielt stolte av.
Vi går forbi små gårder som klynger seg fast til fjellet og hvor eselet er eneste transportmiddel for å bringe ned til landsbyene verdens flotteste sitroner, oliven, druer, og andre frukter, bær, grønnsaker, urter og blomster som blir dyrket på de oppbygde terrassene. Vi ser ruiner av kirker på fjelltopper og klostre langt inne på fjellet.
Gjennom pinjeskog, urskog, fjellpass og «regnskog» vandrer vi på gamle, velbrukte og velholdte stier og trapper før vi kommer til neste by. Her skal vi nyte kortreist mat og drikke.
Prøvesmaking av ost, limoncello, olivenolje og vin, deilige måltider venter på oss.
Den siste dagen før hjemreise er det lagt opp en mulighet for å besøke Pompeii, byen som ble begravet av lava fra Vesuvio for over 2.000 år siden. En opplevelse verdt å få med seg.
Byene vi bor i underveis er:
Minori
San Lazzaro
Positano
Sant’Agata sui Due Golfi
På vandringene opplever vi i tillegg følgende byer:
Maiori
Atrani
Amalfi
Ravello
Scala
Minuta
Bomerano
Conca dei Marini
Colli di Fontanelle
Sorrento
Dagsprogrammet ser slik ut:
Dag 1 Minori :
Vandring: Sentiero dei Limone – Sitronstien.
Vi ankommer Napolis internasjonale flyplass og etter en liten time oppover fjellveier som ville gjort Trollstigen misunnelig. Over toppen og på vei nedover til sjøen åpenbarte det seg to små byer, klemt inne mellom ville åskanter og fjell, Maiori og Minori. Eller Rheginna Maior og Rheginna Minor, trolig etablert av etruskerne før romerne overtok herredømmet ca 2-300 år før Kristus. Byene ble benyttet av rike romere som rekreasjonssted. I Minori er det gravd ut deler av en gammel bosetning, Villa Romana, som er vel verdt et besøk.
Her skal vi bo på et koselig familiedrevet hotell.
Området rundt er preget av bratte skrenter, fjellsider og skråninger, hvor det dyrkes sitroner, vindruer, tomater, auberginer og masse annet i kjøkkenhager anlagt i terrasser oppover. Det finnes knapt en kvadratmeter som det ikke dyrkes noe på. Det må i så fall være stein eller fjell.
Vi tar en velkomstvandring fra Minori til Maiori på Sentiero dei Limone, sitronstien, ca 1,5km. Et område bestående bare av sitrondyrking og produksjon av Limoncello i de steile skråningene ned mot kyststripen. Her er sitronene store, noen så store som honningmeloner og fruktkjøttet smaker så enormt godt.
Veien «hjem» til Minori vil bli med båt, buss eller til fots og middagen venter i Minori.
Dag 2 Minori
Vandring: Minori – Ravello -Atrani -Amalfi -Minori
Ravello. En liten landsby høyt oppe i fjellsiden, med mange produsenter av keramikk og med historisk sus. Her hentet Wagner inspirasjon og Greta Garbo, den svenske filmskuespillerinnen som gjorde suksess i Hollywood og ble verdenskjent, «gjemte» seg ofte bort i Ravello.
Et sted som tar pusten fra deg. Vi kommer inn på Piazza Duomo. Rent, pent og en stille atmosfære uten biler, med små kafeer, restauranter, keramikk produsenter og butikker.
Vi besøker Villa Cimbrone, en villa med stor park beliggende på et fjell som kroner høyt over Atrani og Amalfi, bare 300 m fra Ravello sentrum. Det er mulig å besøke Villa Rufolo, en nydelig park med en stor scene for stort sett klassisk musikk fremførelse. Å se statuer som er over 2000 år gamle, en park som ivaretas på beste måte og en utsiktsterrasse, som ja, nettopp tar puuuuusten fra deg er fantastisk. Terrassen har vid utsikt fra Salerno og mot Amalfi og videre langs kystlinjen mot Praiano og Positano.
Vi tar en «vandringspause» i Ravello, slik at alle skal få oppleve dette stedet på sin måte.
Lunsjen blir enten i Ravello eller i Atrani. Fra Villa Cimbrone går vi stien og trapper nedover, nedover, nedover og nedover til Atrani og Amalfi.
Fra Amalfi tar vi båt eller buss «hjem» til Minori hvor vi skal spise middag.
Dag 3 San Lazzaro i Agerola
Vandring: Minuta-Valle delle Ferriere-San Lazzaro Agerola.
Denne dagen garanteres å bli vill og vakker. Med heftige fjell, raviner, fossefall, «regnskog» og utrolig utsikt over kysten. En dag hvor vi kan være heldig å se ørn, oter og orkideer. Det meste av dagen vandrer vi i nasjonalparken Valle delle Ferriere og avslutter med Caprese (tomater og buffalo mozzarella med basilikum) og stenovn stekt Pizza til lunsj.
Middagen nyter vi også i San Lazzaro i Agerola, mens vi roer oss ned med en unik sjøutsikt. San Lazzaro er en liten landsby rett over Conca dei Marini, et nydelig stykke av Amalfikysten med bademuligheter og historiske preg.
Dag 4 San Lazzaro i Agerola
Vandring: Hviledag med smaksopplevelser og småvandringer
Dag 5 Positano
Vandring: Bomerano i Agerola – Sentiero degli Dei – Nocelle – Montepertuso – Positano
I dag skal vi være guder og gudinner på gudenes sti, Sentiero degli Dei, og vi skal oppleve en storslått utsikt over Positano før vi går ned og spiser lunsj.
I gamle dager var menneskene som bodde oppe i fjellene avhengig av å bytte varer og tjenester med menneskene ved kysten. Fjellfolket hadde kuer og geiter og byttet melk, smør og ost med sjøfolket som bød på fisk, sitroner og papir. Da var eselet eneste fremkomstmiddel og de etablerte stier langs og nedover fjellsidene.
Stien som går fra Bomerano er bred og fin, stedvis steinete og støvete, men det er meget fint å gå her. Selv om enkelte steder byr på spektakulær utsikt og knauser med fritt fall på 3-400 meter, er det helt ufarlig så lenge du holder deg på merket sti. Å stå ved starten av stien og se bortover fjellmassivet mot Nocelle og Positano, som er en av sluttmålene for denne stien, er det ufattelig å skjønne hvor denne stien går.
Etter hvert som vi beveger oss dukker mer og mer av stien opp, utrolig laget i fjellsidene. Utsikten til Positano, Praiano og noen små øyer, Li Galli, er enorm. De siste trappene og stien ned til Positano er herlig, når du ser stranden, fergestedet og et mylder av glade mennesker på tur.
Positano ligger i en liten bukt og er bygget i terrasser opp fjellsidene, med noen flotte og fargerike hus. Veien slynger seg opp gjennom byen med gode sjanser for besøk i gallerier, shopping, restaurantbesøk eller simpelthen nyte en Lemon Spritz.
Dag 6 Positano – Sant`Agata sui Due Golfi – Fattoria Terranova -Sorrento.
Vandring: Alta Via dei Monti Lattari, de høye fjell og pinjeskogen Le Tore.
På den ene siden ser vi Golfo di Salerno og på den andre siden Golfo di Napoli og 20 kilometer lenger frem ligger Sant`Agata og vårt siste overnattingssted på turen.
I dag skal vi gå på og langs fjellryggen og etterhvert se Golfo di Salerno og Golfo di Napoli, spektakulært. Fantastisk utsikt oppleves på hele turen frem til vi går gjennom en av områdets største pinjeskog. Snart ser vi Sant’Agata sui Due Golfi som blir vårt «hjem» i to dager.
En agriturismo, famileeid med røtter tilbake til 1400-tallet. En oase, overfylt av blomster, grønnsaker, oliventrær, sitroner, tomater og en eiendom bygget over flere terrasserte plan.
Lunsjen blir her i dette lille «paradis» av et sted.
Dag 7
Sant`Agata sui Due Golfi, Sorrento eller Pompeii.
I dag er veivalget deres.
Fra Fattoria Terranova ned til Sorrento er det 3,5 kilometer å gå. Sorrento er en vakker by med utallige små gågater, kafèer, utsiktspunkt og shoppingmuligheter.
Det legges opp til en reise til Pompeii, for de som ønsker det.
Dag 8 Retur
Distanser på dagøktene:
Velkomst turen på Sentiero dei Limone er ca 1,5 km, med mange trapper og terrasser.
De andre vandringene er fra 12 – 15 kilometer.
Tempo på turene: Vi vandrer tilpasset terrenget for å få med oss alle sanseinntrykkene og tid for fotografering.
Krav til deg som skal være med og nyte turen:
Il Club Alpino Italiano har merket stiene og kjerreveiene, som lett til medium krevende.
Du må klare å gå i til dels mange trapper, opp og ned og kunne gå en dagsdistanse på opptil 20 km.
Dersom du ønsker å benytte deg av offentlig transport er det ikke noe problem med å ta buss eller båt til neste overnattingssted. Disse reisekostnadene er ikke inkludert i prisen og må bekostes av den enkelte.
Pris og betingelser for vandrereisen
Oslo: Kr 17 850
Bergen: Kr 18 550
Trondheim: Kr 18 750
Pris uten flybillett:* Kr 15 150
Persontransport: Fra Napoli internasjonale flyplass til Minori
Fra Sant`Agata sui Due Golfi til Napoli internasjonale flyplass
Div. transfer med offentlig buss og båter til / fra løypene.
Bagasjetransport: Bagasjen vil fraktes mellom overnattingstedene
All overnatting i tomannsrom
To til tre guider som snakker norsk
Mat:
Frokost er inkludert hver dag.
Måltidene består vanligvis av to til tre retter
5 lunsjer / piknik med ¼ l vin og ½ l vann
5 middager med ¼ l vin og ½ l vann
Lunsj og middag er laget av kortreiste råvarer, hver dag fersk sjømat og det serveres lokale viner til om man vil ha det.
Arrangement med:
Vinsmaking
Limoncellosmaking
Ostesmaking
Inngang til Villa Cimbrone (Ravello)
Ikke inkludert:
Vandring i Pompeii, dag 8 om det er interesse for det. Informasjon og pris vil bli sendt ut to uker før avreise.
Velkommen på tur med oss dit i mars og oktober 2019.
De beste periodene for å besøke Amalfikysten er i september og oktober, samt mars, april og mai. Temperaturen er som en god norsk sommer og sjøtemperaturen er bra nok for en dukkert.
Frist for påmelding, depositumsinnbetaling:
1. juni 2019
Depositum:
Oslo: Kr 7 500
Bergen: Kr 7 500
Trondheim: Kr 7 500
Pris uten flybillett:* Kr 5 000
Sluttbetaling:
1. juli 2019
Fly
Flytider kommer ca 1.mars.
Forbehold om endringer fra flyselskapets side.
* Pris uten flybillett inkluderer ikke persontransport: Fra Napoli internasjonale flyplass til Minori. Fra Sant`Agata sui Due Golfi til Napoli internasjonale flyplass.
Vi tar forbehold om skrivefeil/endringer i program og hotell.
Ved spørsmål kan du sende en e-post til: info@activeadventure.no
eller ring: 41 41 78 51 (kl. 09 00 – kl. 16 00)
Velkommen til en eventyrvandring!
En vandringsblogg blogg fra Amalfi:
Velkommen til Amalfi
Vibeke & Aage
Reisevilkår, lover og regler
VIKTIG Å VITE, FOR DEG SOM SKAL REISE MED Active Adventure & Travel AS
Turen vil avlyses dersom det er under 8 personer som melder seg på og depositumet tilbakebetales.
Ruten kan endres dersom spesielle metrologiske forhold tilsier det.
Oppsatte hotell kan endres.
Dersom flyselskapet endrer tid/rute vil dette medføre endringer.
Det tas ikke ansvar for eventuelle skrivefeil.
Velkommen til å ta kontakt med oss! Klikk her
Mer informasjon:
Hjemmesider: https://activeadventure.no/ og https://femirun.no/
FB sider: @activeadventuretravel @FemiRUN #FemiRUN #GUTTAløper
Samarbeidspartnere: #ArconNorway #CraftSportswearNOR
FEMIROMA TIL FEMIRUN
FORFATTER: VIBEKE BJERG
BOKEN INNEHOLDER TRENINGSPROGRAM MED TRE UTVIKLINGSNIVÅER:
– På vei ut av sofaen
– På vei mot løperytmen
– På vei mot maraton.
KR 119
Link: https://pregomobile.no/produkt/femiroma/
Villefranche sur Saõne, Frankrike-Beaujolais marathon
Da var tiden kommet for Vibeke og Aage til å utforske Villefranche sur Saõne i Beaujolais, Frankrike.
Sedvanlig hadde vi googlet og lest oss opp på området og denne landsbyen 3 timer sydøst for Paris og 20 km nord for Lyon.
Landsbyen er utgangspunktet for Beaujolais Marathon 2019. Et maraton, halvmaraton og 13 km på tid eller med kostymer og utkledninger og innlagte gourmet stands samt vin fra distriktet. Ut fra videoene fra tidligere års løp, ser det utrolig morsomt og herlig ut.
Vi ankom Villefranche på fredag ettermiddag, etter en flytur til Paris og tog til Lyon og videre til Villefranche. En behagelig reise, men neste år blir det fly til Lyon og busstransport videre.
Stasjonen, Gare de Villefranche sur Saõne, er en gulmalt hyggelig stasjon. En kort spasertur med koffertene, ca 500 m, til hotellet for helgen, Best Western Plaisance ga oss en liten indikasjon på hvordan byen er. Tett, intim og aldri langt til ulike fasiliteter.
Nærområdet til hotellet er tettpakket med mange gode spisesteder, 3-4 puber og flere konditorier. Hovedgaten Rue Nationale er en 2,5 km lang og bred gate med mange gode handlemuligheter.
Personalet på hotellet ønsket oss varmt velkommen og rommet var meget bra, vendt ut mot byen, stille og rolig.
Etter en kort utpakking kledte vi oss for å utforske byen, sol og noen skyer og 7 grader. Vi gikk ned Rue Nationale, hovedgaten med brede marmorbelagte fortau, julepyntet og ikke mange mennesker. Det finnes mange butikker i alle prislag. Noen merkebaserte og andre ikke, felles for alle, var den utsøkte presentasjonen i vinduene. Alle butikkene hadde flotte utstillinger i vinduene. En ting vi merket oss var antall slaktere, konditorier og blomsterbutikker. Prisnivået ligger godt under Norge, selv om det ikke er direkte rimelig.
Vi fant en koselig vinbar og bestilte to glass Prosecco, mens vi drøftet inntrykkene så langt. Etterpå spaserte vi gaten ut til veikrysset med skilting til Paris og Lyon, samt Fleurie og Macõn i vindistriktet.
Vel tilbake på hotellet var det tid for en kort hvil før middag skulle inntas på l’Epicerie, en lokal restaurant rundt hjørnet for hotellet. En koselig restaurant, hvor en beskjeden og sjenert kelner tok oss gjennom menyen på sin blanding av engelsk og fransk. Lokal mattradisjon fra området er bl a Coq au vin, andouilettes (pølse), lever og diverse oppskrifter basert på mage og hjerne…. Vi stod over deler av dette, forståelig nok. Forrett, gåselever og innbakt patê, hovedrett andouilettes og brissel, akkompagnert av en Beaujolais vin. Ikke spesielt billig mat, men godt var det.
Vi er vant til å stå opp tidlig og Vibeke satt ved sin pc allerede klokken 05:30. Da klokken nærmet seg anstendige 7, gikk vi ned til frokost. En lys og pen frokostsal med et greit frokostbord, grovbrød, ost og skinke, brie, lapper, syltetøy, yoghurt, vann, juice og kaffe.
Dagens plan var å bli ytterligere kjent med byen. Vi gikk ned en parallell gate til hovedgaten og nærmet oss målet for formiddagen, Marche Villefranche, en gedigen mathall med tilbud av alt regionen kan tilby av mat og grønnsaker. Det var slaktere, osteprodusenter som får gamle Smør-Pettersen på Majorstuen i Oslo, til å likne en liten sjappe. Gulrøtter, agurker, stangselleri, løk, hvitløk, beter, neper, tomater, urter, oliven, olivenolje, honning, kastanjer, valnøtter, yoghurt, krydder i alle varianter. Patêer, sauser, hele harer, and, hane og høne, kyllinger, froskelår, østers, laks, torsk, hvitfisk, blåskjell osv osv. En utrolig herlig formiddag med masse godt for øyet og mage.
Under vandringen i mathallen, ble vi hele tiden pratet til av de ulike personene som stod der og presenterte sine produkter. Spesielt han med sine yoghurt, som han var stolt av. Han snakket ikke engelsk, men da Aage på selvlært fransk fortalte at vi kom fra Norge og var der for å nyte og se, samt pga maraton neste år, lyste han opp og gav oss hver vår yoghurt. Smilende, inkluderende og stolt av sine produkter lot han seg ta bilde av.
Under besøket i Marche-mathallen, gjorde vi en kjempebrøler, som vi dog fikk rettet opp søndags formiddag, som jeg kommer tilbake til…..
Etter så mange flotte inntrykk, vandret vi videre i byen og gikk til enden av Rue Nationale. Var innom en blomsterbutikk, en vinhandler, en skobutikk og vårt «stamsted» for et glass Prosecco en helt vanlig lørdag i Frankrike. Innehaveren, en småglatt femifranskmann med sin kone bak disken, pekte på tv og var opprørt over opptøyene i Paris. Der hadde Gentile Jaunes, de gule vestene, en protestaksjon mot myndighetene for økte drivstoffavgifter og generelt høye skatt og avgifter.
Vi hadde funnet frem til en lunsjrestaurant som lå 3,5 km fra stamstedet vårt, men bare 1,5 km fra hotellet La Table de Maxime. Via Tripadvisor bestilte vi bord og fikk samtidig opptil 30% rabatt.
En deilig spasertur via hotellet med de små handleposene og videre til lunsj. I en rundkjøring 150 m fra restauranten stod en stor gruppe mennesker iført gule vester og hadde en fredfull markering.
Vi ankom restauranten og ble møtt av en fantastisk hyggelig dame, som hadde merket seg vår bordreservasjon og ønsket oss varmt velkommen. Etter en kikk i menyen og med hennes anbefaling til hovedrett som vi bifalte, fikk vi en aperitiff, før gåselever ble servert med et glass hvitvin som passet perfekt til den fete maten. Hovedretten var et vilt dyr som løp i skogen, ifølge damens forklaring, inntil Vibeke løftet begge hendene til hodet og lot som hun hadde gevir. Svaret ble etter en sjekk med google fransk, hjort. En herlig duft og perfekt stekt hjort med grønnsaker og saus kombinert med en Givry 1er Cru rødvin, som var en ren nytelse.
Under lunsjen ankom det 8 personer på nabobordet, iført- nettopp gule vester. Selv demonstranter går på restaurant og nyter god mat, vin og snaps. Høy stemning og mye latter før de forlot lokalet for en ny økt i rundkjøringen. Et par av dem snakket med oss og ettersom vi spurte om hva og hvorfor var de ivrige etter å fortelle hvem de var og hvorfor de demonstrerte. En av mennene var veldig på og da han skjønte at vi bare var hyggelige smilte han og ønsket oss en god dag videre.
Eter desserten, bare til Vibeke, kom kokken, Maxime Bordet, som viste seg å være eier og mann til vår hyggelige dame, som vi ikke oppfattet navnet til, nu mere kalt Madame Bordet.
Nå var det godt å kunne spasere hjem til hotellet for en kort hvil og oppsummering av dagen så langt. Litt pc jobbing, en kaffe og en kort strekk hjalp godt.
Før middag var det mer å kikke på, julegaten, besøk i en klesbutikk, litt småhandel på Carrefour og et kort besøk på stamstedet. Det var tydelig lørdag og mange flere mennesker hadde tatt turen ut i gatene. Vi begge var mette etter lunsjen, men siden vi var på jobb, måtte vi vurdere enda et spisested, Le Fleurie.
Navnet er det samme som startstedet for Beaujolais Marathon, en hyggelig liten landsby 20 km fra Villefranche. En grei maratonløype, ikke flat, men litt opp og litt ned, før en kneik etter 30km og deretter ned. Halvmaratonløypen starter og kommer i mål i Villefranche, løypeprofil noe opp til 5 km, deretter småkupert og nedover til mål. 13 km er en relativ enkel løype, rundt i Villefranche, noe opp til 5 km og deretter flat og ned til mål.
Middag, ja, Le Fleurie, et stille behagelig sted nær stasjonen, som ikke var noe spesielt. En kalvemedaljong som ikke var stekt på begge sider, dog medium stekt, med sopptilbehør og en enkel saus. Hyggelig sted, med mat på det jevne, men ikke noe mer.
En fin kveldstur hjem til hotellet og i seng før kl 22:30 på en lørdag! Mette, beruset av gode minner fra en lang og mektig dag i Villefranche sur Saõne.
Søndag morgen, nei søndag grytidlig morgen, var vi igjen oppe tidlig. Skal vi spise frokost sa Vibeke. Du vet hva klokken er, repliserte Aage? (klokken var 06) Heldigvis ble det pc jobbing og nyhetsoppdatering før vi spiste frokost kl 8.
En ny tur rundt i byen i overskyet og 10 grader. Vi passerte Marche-mathallen, som også var søndagsåpen og gikk inn, da vi hadde noen ting på handlelisten. Vi trodde den var stengt på en søndag, men nei-helt fullt av folk som gikk der med sine kurver og handlet inn til søndagsmiddagen og for uken. Oppe på galleriet i 2.etg var det noen flere tilbydere, deriblant en lien bar/café som serverte oss to kopper kakao med melk, da vi bestilte cappuccino.
Men, og det er her vi innså generaltabben fra lørdag- hvorfor gikk vi ikke opp i 2.etg? Hva var tabben? Jo, de serverte de mest fantastiske på fransk Huitres, på norsk østers, som vi kanskje aldri før har smakt. Vi begge var skjønt enige om det. Et dusin østers med en halv karaffel hvitvin som stod perfekt til den nydelige sjømaten for Euro 18, dvs ca NOK 175. Utrolig dumt at vi ikke spiste det på lørdag også…….
Vi gikk ned og handlet, honning, valnøtter, kastanjer og litt god ost og gikk mot hotellet, via en pub for å sjekke Beaujolais Nouveau til Euro 2 per glass. Absolutt godkjent.
Etter ytterligere noen kilometer med vandring rundt i byen var det igjen tid for lunsj. Et sted vi hadde sjekket opp selv og ble anbefalt av eieren på stamstedet vårt. La Colonne, en familiedrevet restaurant, med mor i huset som speedy gonzales, far i huset med tøfler tok opp bestillinger, serverte og prøvde så godt han kunne å fortelle om maten. Sønnen i huset stod på kjøkkenet og laget meget bra mat. På bordet- Tartare de boeuf «au couteau», biff tartar. Nydelig.
Det er hardt arbeid å utforske ulike spisesteder med tilbehør, særlig for en som nettopp begynte et vektreduksjonsprogram for å komme under 100 kg eller 0,1 tonn, som høres helt j…ut. Denne weekenden setter denne helt klart på vent, eller rykk direkte tilbake til start……he he.
Hjem til basen, hotellet, skriving på pc, FemiRUN julekalender, meldinger både hit og dit, en deilig strekk og vipps så var vi klare for kveldsjobbingen. Vi begynte forsiktig på stamstedet med litt Prosecco og utveksling av synspunkter på mat, steder og 2019, før vi satte kursen mot Le Saladier, middagsrestauranten.
Inngangen var et hull i veggen fra hovedgaten inn til en meget hyggelig restaurant, rustikk og med fine bueganger og murstein i veggene. Kelneren var 3-4 ganger mer femi enn verten på stamstedet, smilende og bare hyggelig. Maten kom med store porsjoner og var meget godt. Salat til deling som forrett og andebryst med sopp og sesongens grønnsaker, mmmm deilig. En Beaujolais Morgon var perfekt til maten. Da vi spurte om reservasjon til neste år for FemiRUN og løpeglade og humørfylte damer ble de i fyr og flamme. Hva skulle så mange norske kvinner (og menn) til Villefranche å gjøre? Da ble vi invitert på en snaps, bremsevæske eller grappa som det også kalles og som de også drikker i Frankrike. Skål-brrrgggg…..
En helg med mye jobbing, spising etc nærmet seg slutten og vi gikk glade, mette og fornøyde tilbake til hotellet.
Etter en god natts søvn, begav vi oss til stasjonen og togturen via Lyon og til Paris. Avslappende og behagelig togreise med min kjære.
Vi kom tidlig til flyplassen og måtte vente med innsjekkingen av bagasjen i 1,5 timer før vi kunne gå inn sikkerhetskontrollen og etter hvert til flyet som tok oss via København til Gardermoen og hjem i regn og 4 grader.
Tusen takk for en flott tur med mye kos, glede og fine opplevelser.
Vibeke & Aage
Les mer / Meld deg på :https://www.femirun.no/
FemiRUN & GUTTA@løper
Ta vare på leggene
Med ønske om en aktiv og god uke 🙂
Aage & Vibeke
FemiRUN & GUTTA@løper
Jeg er ingen løper!
Hei, jeg heter Siv og er 54 år. Jeg har i dag en kreftdiagnose og er i gang med cellegift. Kreften tenker jeg ikke på, men at håret falt av var tungt. Nå er håret borte og da fokuserer jeg ikke lenger på det. Mitt fokus er å holde kroppen sterk. Snakke positivt innover til meg selv og til mine friske arbeidere slik at de kan hjelpe meg med å rydde bort disse uønskede inntrengerne. Jeg tenker at veien til å bli frisk er mitt Maraton. Målet ligger der fremme og i mellomtiden holder jeg på med mine små etapper.
Jeg har kalt dette innlegget «jeg er ingen løper». Dette var i mange år mitt svar, når noen ville ha meg med på å løpe. Noe så dørgende kjedelig gadd jeg ikke. Herregud at de gidder, tenkte jeg, når jeg kjørte forbi disse som løp langs veien. Min greie var fjellturer, styrketrening og spinning. Jeg var i kjempegod form, men uten å løpe.
I juni 2013 meldte jeg meg på Maraton i Roma, med løpsdato i mars 2014. Det hele gikk fort. Jeg var midt i en flytteprosess og satt mellom alle kartongene og hentet opp påmeldingslenken og meldte meg på. Min samboer lurte på hva jeg holdt på med og jeg svarte at jeg har meldt meg på Maraton i Roma. Han lurte på om jeg visste hvor langt det var og jada sa jeg, 42 km. Dagen etter hentet vi leiebil og kjørte flyttelass. Jeg ble sittende å se på km telleren og tenkte 42 km er jammen langt, så det var bare å komme i gan med løpingen. J I Facebook gruppen «Bergensjenter til Roma» dukket det opp flere kjente og mange ukjente. Vi ble en fin gjeng. Vi hadde egne bøffer for å finne hverandre på lokale løp og vi treftes for felles treninger og sosiale middager. Vi hadde det utrolig kjekt på veien til Roma. De fleste løp, men ingen hadde løpt en Maraton. I løpet av disse månedene skjedde det noe med meg. Fra å være «hun som ikke løp» ble jeg etter hvert glad i å løpe. Det var mange gode råd underveis, så det var bare å ta til seg. Til å begynne med handlet det om hvor langt jeg kunne løpe i ett strekk og hele tiden strekke denne grensen. Gleden var alltid like stor for hvert fremskritt jeg klarte. Selv om jeg hadde en sterk kropp og en god kondis så hadde jeg ikke løpt. Det var noe nytt og det som var så rart var at jeg ble så trett i armene. Det gikk seg til det også.
Jeg løp maraton i Roma 2014 og den gleden ved å passere mål var bare ubeskrivelig. Jeg var fryktelig sliten og hadde kjemp vondt i et kne, men likevel så gikk det ikke lang tid før jeg sa jeg vil gjøre det igjen. Mange av oss bergensjenter dro til NY og løp i 2015. I 2016 dro vi en gjeng til Berlin. Jeg var for lengst hektet på løpingen og jeg elsket det. Jeg kjente med hele meg at dette var riktig. Jeg brukte løpingen til å kvitte meg med aggresjon, få utløp for energi, til å hente meg inn, eller bare for å kose meg. Løping ble viktig for meg og dette samholdet og de kjekke turene fylte opp hele meg med store mengder energi.
På tampen av 2015 fikk min samboer diagnosen ALS. En forferdelig sykdom som ender med døden. I den tiden og frem til han døde, mars 2018, ble løpingen min terapi. Jeg løp så ofte jeg kom fra og så langt jeg kunne før jeg måtte hjem. Jeg kunne gråte og rase mens jeg løp og på en måte løp jeg fra elendigheten. I løpet av løpeturen ble min kjære «frisk» i mitt hode og jeg kunne dra hjem full av positiv energi. Løpingen var det som holdt meg oppe. Vi visste han ville dø og vi visste det nærmet seg. Jeg begynte å se på det som ett Maraton. Jeg visste ikke når vi kom i mål, men jeg visste det var over en dag. Smerten under denne Maratonen var psykisk og ikke fysisk. Jeg tenkte at jeg gledet meg til å løpe ett Maraton igjen og kjenne smerten i kroppen og ikke i psyken, så en del av terapien ble å melde seg på løp fremover. Jeg meldte meg på det meste for 2018, Maraton i London, halvmaraton i Bergen, halvmaraton i Alsace, halvmaraton i Stockholm og maraton i Aten + en masse andre aktiviteter. Jeg visste jeg ikke hadde nok langløp til ett Maraton, men hodet var sterkere enn noen gang.
Jeg løp i London, det var varmt og mange løp for ulike organisasjoner eller til minne om sine kjære som var borte. Jeg tenkte på dette mens jeg løp. Skulle også jeg hatt bilde av mannen min med teksten jeg løper for…? Nei, jeg løp for meg selv og min kjære mann var med meg. Mens jeg løp ba jeg han heie på meg og jeg hørte han gjorde det. London ble mitt tyngste Maraton, men også mitt beste. Jeg hadde ikke ondt noen steder, men kroppen var fryktelig sliten. Jeg frøs i flere dager etter løpet og det var også nytt, men hodet mitt hadde hatt det fint. Jeg hadde fått bearbeidet masse.
En uke etter London var det halvmaraton i Bergen. Det ble et rolig løp og jeg løp bare fordi det var Bergen. I juni dro vi en liten gruppe til Alsace. Halvmaraton i flotte omgivelser og med en herlig bukett med lystige damer. Det ble en fantastisk tur full av gode opplevelser og med mye latter.
Vel hjemme igjen hadde min lege prøvd å nå meg i flere dager. Hun ville fortelle meg at kulene som jeg trodde var hovne kjertler var kreft. Det er ikke mye jeg husker fra samtalen, men noe satt. Hun så meg dypt inn i øynene og sa «du kommer ikke til å dø av dette, men det blir tøft. Du har en sterk kropp og den vil hjelpe deg». Jeg kom inn i en lupe med leger og samtaler og det hele gikk fort og setningen «du har en sterk kropp» ble gjentatt hver gang jeg var inne til ulike sjekker. Jeg bestemte meg for å se på dette som rammet meg som mitt Maraton. Denne gangen skal fokuset være meg selv. Målet der fremme er å bli frisk, men i mellomtiden må jeg jobbe. Legene tar seg av medisinen og merkelig nok så er det den som gjør meg syk. Min oppgave er å være positiv. Fokusere på å holde kroppen sterk. Bestemme meg for å vinne denne kampen og brette opp armene og gå i gang. Jeg ble overrasket over hva som skjedde med kroppen min. Jeg måtte ta pause i trappene og motbakkene. Når jeg løp ble jeg fryktelig fort andpusten og beina ble tunge som bly. Jeg måtte tenke annerledes. Jeg måtte flytte fokuset over på det jeg hadde klart og ikke hva jeg skulle klare. Jeg kunne ikke lenger bestemme meg for å løpe en mil, men måtte være glad for hver km jeg klarte. Jeg måtte tenke på at det viktigste var å holde kroppen i gang og sterk. Noen dager klarte jeg 4 km og noen dager 10 km. Noen ganger måtte jeg gå litt og løpe litt, mens andre ganger kunne jeg løpe hele veien. Det går uansett ikke fort enten jeg nå løper eller går, men jeg knuser disse hundelufterne og de som sitter hjemme og jeg har det bra. Jeg merker gleden av å mestre for hver km jeg klarer å legge bak meg. Jeg nyter gleden løpingen gir meg og jeg vet at det er veien til målet.
Jeg tenker jeg er heldig. Jeg har mange rundt meg både familie og venner som støtter meg og heier på meg. Det er mange som vil gå tur med meg og det setter jeg stor pris på, men løpingen vil jeg ha for meg selv. Jeg løper så seint, jeg klarer ikke prate og det er min lille tid der jeg nyter hver km jeg klarer. Jeg snakker innover i meg selv, gir meg selv en klapp på skulderen og fokuserer på at jeg tross alt er heldig som klarer dette. Selv om målet mitt nå er å bli frisk må jeg likevel ha noen planer og noe å se fram til så jeg er i gang med 2019. Jeg har mål om halvmaraton i Bergen og Trieste på våren, en fottur i Italia og en hel Maraton på høsten.
Jeg er glad jeg begynte å løpe. Løpingen har vært og er viktig for meg. Etter at min mann døde gikk jeg til min osteopat. Hun sjekket meg og sa at kroppen hadde kapslet seg. Jeg var stiv i musklene i overkroppen. Hun kunne fortelle at løpingen hadde hjulpet kroppen min i den vanskelige tiden. Når en utsettes for sterkt psykisk press starter hjernen med å overprodusere ulike stoffer som blant annet kortison. Dette blir til slagg i kroppen, men siden jeg hadde løpt hadde kroppen kvittet seg med overskuddet/slagget. Når jeg nå ble syk møter jeg det samme. Siden jeg har holdt kroppen sterk er den bedre rustet til å komme seg gjennom dette. Når jeg nå skal kjempe min egen kamp og vinne mitt Maraton er utgangspunktet mitt en sterk kropp og et sterkt hode.
Jeg er blitt en løper og jeg gleder meg til hvert løp. Jeg ønsker å løpe langt, kjenne på følelsen av å løpe så langt jeg klarer. Ikke så fort, men langt. Gleden av å dele denne følelsen med andre. Være en del av disse flotte løpedamene som alle har et mål om å ha det kjekt og kose seg mest mulig. Jeg har aldri angret på at jeg meldte meg på Maraton i Roma. Den reisen har tilført livet mitt så ufattelig mye, nye venner, mange flotte turer og uendelig mye positiv energi. Måten å tenke, det å ha fokus, kjenne på følelsen av mestring og ikke minst gleden ved å ha nye mål der fremme. Løpingen har også hjulpet meg gjennom den vanskeligste tidene i mitt liv.
Jeg skal aldri slutte med å løpe. Hver gang jeg løper til bussen, toget eller flyet så tenker jeg «å så glad jeg er for at jeg er en løper» ? Nå skal jeg bare bli frisk og da skal jeg bli en ekte langdistanseløper.
Takk for meg.
Siv
Blogg for dag 1 til 5 på Amalfikysten
Turen til Amalfi hadde Vibeke fortalt masse om og vi gledet oss til å oppleve nye mål og steder for våre vandreturer.
Tankene fløt rundt Napoli, Amalfikysten, sitroner og vet ikke hva. Bare navnet, Napoli, ga meg vibrasjoner, historie, vulkanutbrudd fra Vesuvio 1.277 moh, Pompeii, korrekturlesing av boken til Vibeke, mafia, søppelkrig, NRK serie av Berulfsen om «tyver og kjeltringer», men dog med en fantastisk historie. Først greskinspirert før romerne overtok ca år 210 før Kristus. Syd på fastlandet finnes noen meget godt bevarte greske ruiner, i Paestum. På Sardinia og Sicilia finner vi også flere ruiner fra grekerne, mens vi nordover finner mange romerske ruiner og byggverk.
I Napoli ble pizzaen oppfunnet og kalt pizza fritta, stekt pizza.
Vår taxisjåfør fra flyplassen fortalte om dyrking av de beste tomater som finnes, San Marzano tomater, basilikum og ikke minst sitroner. Vindyrking drives det også med i noen usannsynlig bratte skråninger hvor alt blir gjort «a mano»-for hånd. 4×4 eller 4×6 fungerer ikke! Campania Felix var det latinske navnet på området, frodig landskap.
Vi ankom Minori etter en liten time oppover fjellveier som ville gjort Trollstigen misunnelig…. og på vei nedover til sjøen åpenbarte det seg to små byer, klemt inne mellom ville åskanter og fjell, Maiori og Minori. Eller Rheginna Maior og Rheginne Minor, trolig etablert av etruskerne før romerne overtok herredømmet ca 2-300 år før Kristus. Byene ble benyttet av rike romere som rekreasjonssted. I Minori er det gravd ut deler av en gammel bosetning, Villa Romana, som er vel verdt et besøk.
Området er preget av bratte skrenter og skråninger, hvor det dyrkes sitroner, vindruer, tomater, auberginer og masse annet i kjøkkenhager anlagt i terrasser oppover. Det finnes knapt en kvadratmeter som det ikke dyrkes noe på, må i så fall være stein eller fjell.
Dagstur nr 1.
Vår første dagstur ble fra Minori til Ravello, via den øvre stien, som er noe lengre enn den nedre veien, som er et alternativ. Opp fra hotellet i ca 200 m, så begynte trappene, i alt ca 3.500 trapper. Første gang på lenge fikk jeg se Vibeke dyvåt av svette, etterhvert som vi jobbet oss oppover trappene mot Ravello. Av og til tok vi noen pauser og hvilken utsikt vi fikk. Fantastiske åskammer, kledd med sitrontrær, vindruer, fiken og alle Italias urter som vokser vilt.
Minori ble etterhvert en liten by langt der nede i kanten av sjøen som strakk seg så langt vi kunne se, helt ut til Salerno. Nydelig vær, fin temperatur og ca kl 10, ankom vi Ravello. En liten by langt oppe i fjellsidene, med unike produsenter av keramikk og historisk sus. Svenske Greta Garbo, en filmskuespillerinne som gjorde suksess i Hollywood og ble verdenskjent, «gjemte» seg bort i Ravello.
Et sted som tar pusten fra deg, selvfølgelig pga alle trappene oppover, som vi fikk igjen, men også når du kommer ut på Piazza Duomo. Rent, pent og en stille atmosfære uten biler, med små kafeer, restauranter, keramikk produsenter og butikker.
Et besøk til Villa Cimbrone er et must, eller Villa Rufolo. Å se statuer som er over 2000 år gamle, en park som ivaretas på beste måte og en utsiktsterrasse, som ja, nettopp_tar puuuuusten fra deg var fantastisk. Terrassen har vid utsikt fra Salerno og mot Amalfi og videre.
Fra Villa Cimbrone gikk stien og trapper nedover, nedover, nedover og nedover til Atrani og Amalfi.
Atrani var koselig, men Amalfi ble et lite «sjokk». En relativt liten by, full av turister og mye eksos nede ved havnen, hvor bussene til småbyene og til Praiano, Positano og Sorrento ventet.
Cabriolet faktoren var høy og utslippene av ikke riktig justerte forgassere på eldre Triumpher og Ferrarier, rev i nesen vår, som til nå hadde vært preget av fjell og lukten av frukt og grønnsaks dyrking og esler.
En forfriskende båttur tilbake til Minori før middag og en Lemon Spritz ventet.
Dagstur nr 2.
Tur fra Minori opp Valle del Sambuco til ca 580 moh og via Sentiero dei Limone til Maiori og Minori.
Dagen ble en stor opplevelse med en vandring oppover trapper forbi gamle papirmøller og langs elven Sambuco. Fra sjøen og opp til 580 moh kjennes godt og med solen i ryggen deler av etappen ble det nok en gang svettet rikelig. På vestsiden av dalen, overalt hvor det er mulig å dyrke jorden, er hver kvadratmeter plantet. Sitrustrær, druer, kastanjer, tomater, auberginer, små kjøkkenhager, ispedd noen bed med blomster og krydder.
Stien endres etter jordsmonnet. Fra å vandre i et kulturlandskap ispedd regnskog, ender vi høyere opp, vi opplever utsikten over landskapet og ser kysten, før vi vandrer ned på den andre siden av dalen. Der hvor solen ikke slipper til. Nøttetrær, alpefioler og smågriser. Ja – det er sesong for de stille smågriser, som får italienere til å juble og slå kolbøtte. Porcino er steinsopp som italienere drømmer om å jakte på og for mange den eneste grunnen til at de går i skogen.
Flere steder er stien dekket av et grønt tak, det dufter grønt og det er vakkert.
Å telle trappetrinn nedover sluttet vi med, da vi måtte konsentrere oss om landskapet. Vi nærmet oss Sentiero dei Limone, sitronstien.
Et område bestående bare av sitrondyrking og produksjon av Limoncello i de steile skråningene ned mot kyststripen. Skulle vi tatt med de sitronen vi kjøper i butikkene her hjemme, ville amalfitanerne ledd og kalt det sitronbabyer. Her er sitronene store, noen så store som honningmeloner og fruktkjøttet smaker så enormt godt.
En hyggelig avslutning på dagens tur.
Dagstur nr 3. Minuta-Valle delle Ferriere-San Lazzaro, Agerola.
Hvor mye energi bruker et menneske på 100 kg å forflytte sitt legeme en høydemeter? I dag opp 800 høydemetre fordelt over et ukjent antall trapper med esel- og geitemøkk og opp og ned enda flere høydemetre før vi tilslutt «landet» i San Lazzaro på et super hyggelig sen lunsj sted.
Starten ble igjen tøff, men nå hadde vi fått god trening, med disse trappene fra Minuta og opp til himmelen, før stien/veien bredte seg ut og faktisk klorte seg fast til fjellveggene innover dalen Valle del Ferriere.
En spektakulær sti, tidvis bred og tidvis smal, med utsikt og fjell massiver som du bare kan drømme om. Etter trappeoppstigningen fikk vi en flott utsikt til Ravello, Scala, Amalfi, Atrani, Minori, Maiori og helt til Salerno. Stedvis var stien «luftig», dvs flere hundre meter rett ned på vår venstre side, men likevel bred nok til at vi følte oss trygge.
Innerst i dalen, før vi skulle ta vestsiden videre, var det et flott «fosse»fall (nå bekk) overdekket av et grønt «teppe» av trær og busker og med en nydelig stillhet. Bare sildringen fra bekken og en og annen mekring av geitene som vandret rundt i fjellsidene, var å høre.
Østsiden av dalen hadde vært åpen og med noen enorme fjell og med en sti hugget inn i sidene. Stien på vestsiden var mer for fjellgeiter, men vi klarte det uten problemer. Helt annerledes, villere, frodigere, brattere, nydelige blomster, urter og faktisk traff vi på en del folk i dag. Rundt en sving dukket plutselig en gjeter opp og gikk etter sine geiter. 30 minutter senere hadde han fått følge av sin kamerat på et esel og de fikk med seg geitene i et «vilt» tempo på denne smale stien.
Merkingen av stiene er bra, takket være Club Alpine Italia, CAI. Det lett gjenkjennelige røde og hvite merket synes godt.
Hvilken åpenbaring vi fikk da vi krysset et steinpass på toppen. Åpent terreng og sjøen med sine små byer langs kyststripen så langt vi kunne se. En dukkert hadde vært perfekt på toppen, der vi stod gjennomvåte av svette. Vann og mer vann samt en halv energibar ble fordelt mellom Vibeke og meg. Stien begynte å gå nedover og plutselig dukket en italiener opp utenfor stien. Ah, porcelini jakt, sa Vibeke på italiensk og han ble så forbauset. Han viste oss sekken og de flotte steinsoppene han hadde funnet. Kom innom i kveld for et glass vin på vår familierestaurant, Mare & Monti, inviterte han, vi åpner kl 20. Soppen bruker vi til eksempelvis Ravioli og pasta med steinsoppsaus. Vibeke nikket henført og snakket videre på italiensk.
Her var stien igjen åpen og bred og før nedstigningen begynte til San Lassaro støtte vi på et bilvrak av en gammel Fiat, på det flotteste utsiktspunktet som finnes langs kysten! Senere på lunsjrestauranten fortalte Enzo, eieren, oss at den ble slept dit med tømmerwire for nettopp å lage et utsiktspunkt som folk husker.
450 trappetrinn og noen få hundre meter gjennom bebyggelsen i San Lassaro med kiwi, vindruer, kjærlighetsfrukt, sitroner og uendelige blomsterrekker, før vi stoppet på Leonardo’s og fikk en superdeilig lunsj. Caprese (tomater og buffaloost), Pasta med steinsopp og skiver av tunfisk med hjemmelaget brød, lokal vin til Euro 2,50 for en 0,5 liter og vann. Herlig.
Kl 16 ble det buss, langs rally Amalfi svingete veier med en bred buss som tok det meste av veien. Spennende opplevelse med vindu ut mot ravinene og 3-400 meter ned på siden og en buss sjåfør som tutet og kjørte som ja, nettopp; en italiener.
Deilig båttur hjem til hotellet og Minori fra Amalfi by kronet nok en spennende, luftig, begivenhetsrik vandringstur i et herlig terreng, som skapt for fjellgeiter, eller FemiRUN som det også heter.
Dagstur nr 4. Bomerano, Agerola – Sentiero degli Dei – Nocelle – Positano
Vi tok båten tidlig fra Minori via Amalfi og til Positano. Byen som er anlagt i terrasser oppover fjellsiden med sine fargerike hus og hoteller. En 10 min gange oppover i byen til vårt hotell med super utsikt over bukten. Avleverte baggasjen og tok en buss opp til Nocelle, ca 400 moh på noe som opplevdes som en evig sving, knapt en rett strekning. Her begynner Sentiero degli Dei, «gudenes sti».
I gamle dager var de menneskene som bodde oppe i fjellene avhengig av å bytte varer og tjenester med menneskene ved kysten. Fjellfolket hadde kuer og geiter og byttet melk, smør og ost med sjøfolket som bød på fisk, sitroner og papir.
For hundre år siden var fjellsidene dekket av terrasser, men etter hvert som den industrielle revolusjon gjorde livet lettere andre steder, ble det ikke lettere her. De unge flyttet ut og terrassene ble overvokst av trær. Livet har etter hvert vendt tilbake og det er marked for vin, tomater, sitroner, løk og andre grønnsaker. Bøndene som bor her mener renessansen har gitt et bedre liv i de bratte fjellsidene.
Stien som går fra Nocelle er bred og fin, stedvis steinete og støvete, men det er meget fint å gå her. Selv om enkelte steder byr på spektakulær utsikt og med fritt fall på 3-400 meter, er det helt ufarlig så lenge du holder deg på merket sti. Å stå ved starten av stien og se bortover fjellmassivet mot Praiano, som er en av sluttmålene for denne stien, er det ufattelig å skjønne hvor denne stien går. Denne er etablert av fjellbøndene på vei til kysten for å bytte sine varer, fraktet på esel, muldyr og hest. Etter hvert som vi beveget oss dukket mer og mer av stien opp, utrolig laget i fjellsidene. Utsikten til Positano, Praiano og noen små øyer, Le Galli, er enorm. Flere steder underveis er det laget et bord hvor du kan slappe av og spise nisten og nyte litt drikke. Drikke er et must, i dag en temperatur på 28 grader, så det er lunt.
Ved nedstigningen til Praiano, fortsetter stien videre oppover og nordvestover mot Bomerano i Agerola, som vi tok videre. Ekstreme terrasser bygget for dyrking og fjellsiden er benyttet som vegg nr fire. Spektakulær utsikt og et enormt arbeide i å anlegge trappetrinn på de bratteste partiene.
Etter 2,5 times vandring ankom vi Bomerano, en søvnig landsby oppe i fjellene og god mat på den ene restauranten som var åpen i siesta tiden. Buss videre til Amalfi og båt tilbake til Positano.
Dagstur nr 5. Positano-Sant`Agata sui Due Golfi, Fattoria Terranova-Sorrento.
På den ene siden Golfo di Salerno og på den andre siden Golfo di Napoli, ligger Sant`Agata og vårt siste overnattingssted på denne turen.
En agriturismo i famile-eie med røtter tilbake til 1400-tallet. En oase, overfylt av blomster, grønnsaker, oliventrær, sitroner, tomater og en eiendom bygget over flere terrasserte plan.
Turen gikk fra Positano med taxi, men vi har funnet og planlagt en sti å gå fra Positano på ca 18 km. En tur som begynner bratt, lyder kjent det, og som fra ca 800 moh beveger seg bortover en fjellrygg som sakte skråner ned mot 500 moh og gjennom en stor pinjeskog frem til Sant`Agata. Fra Agriturismo Fattoria Terranova gikk vi 4,5 km på en sti og trappetrinn ned til Sorrento by hvor utsikten til Napoli og Vesuvio er enorm. Å komme ut i hovedgaten, som er mest trafikkert, ettersom du ikke får kjøre i «gamle» sentrum av Sorrento, ble en brå overgang for oss. Imidlertid tok vi korteste vei ned til havnen med fergeforbindelser til hele Amalfikysten, inkludert Capri og Ischia. Deilig med salt sjøluft. Å vandre gatelangs i Sorrento byr på mange inntrykk; historisk gamle bygg og murer, nye flotte hoteller, turister, fastboende, unge og eldre, småbutikker, kafèer, restauranter og barer hvor du kan nyte lokal mat og vin.
Lunsjen bestod av Caprese, tomater og buffalo mozzarella fra distriktet, kjøttboller i tomatsaus fra Napoli og spaghetti Vongole (hjerteskjell og blåskjell), selvfølgelig med husets lokale vin som passer så utrolig godt til matens smaker.
Meningen var å ta bussen hjem til agriturismoen, men vi ville svi av noen kalorier ekstra før kveldens store avslutnings middag. En varm, svett og fin tur oppover og oppover alle trappene og bakkene.
Agriturismo Fattoria Terranova eies av 6 søsken, 3 brødre og 3 søstre, hvorav et sett med tvillinger. Far drev blomsterbutikk i Sorrento og mor var tilstede på kjøkkenet sammen med bestemors oppskrifter. Det drives kun av 2 av søsknene, Luigi og Rossella, varme og hyggelige mennesker som vi fortalte om hva og hvem vi var og formålet med turen. Et godt møte som kanskje gir grunnlag for nye besøk her til neste år.
Fra Villa Cimbrone gikk stien og trapper nedover, nedover, nedover og nedover til Antri og Amalfi.
Vi inntok en Lemon Spritz før middag som ble satt sammen av Luigi. Bestod av antipasto; caprese (tomat, mozzarella og basilikum), polpetini (napolitanske kjøttboller), egen laget ost, primi; små spaghetti i krydret tomatsaus, secondo; grillet sverdfisk og til dolce; et utvalg av ulike desserter fra stedet. Til maten en spumante fra egen gård, som passet perfekt til maten.
Akkompagnert av musikk og feststemte mennesker som feiret bryllup på napoletansk vis mellom brudgom fra Napoli og brud fra Nederland, inntok vi etter hvert sengen i camera Olivo.
Avslutning
Neste morgen etter frokost ble vi hentet av Monica, en lokal sjåfør som kjørte oss til Napoli. En forfriskende tur med mye snakk og latter. En herlig sprudlende dame som snakket på inn- og utpust på italiensk og engelsk/italiensk. Faren hadde kjørt turistbuss i 30 år og hadde fortalt hvor fantastisk vakkert det var i Norge. Hun kom med hele sin slekt, via bestemor fra Sveits og bestefar fra Napoli og masse masse mer.
Utsikten over Golfo di Napoli til Capri og Ischia ute i havet og Vesuvio med Pompeii ved sin fot på fastlandet var en super avslutning på turen der vi trillet mot Napoli Capodichino Airport på vei hjem til Norge etter utrolig mange flotte opplevelser langs Amalfikysten.
Velkommen til tur med oss dit i mars og
oktober 2019.
De beste periodene for å besøke Amalfikysten er i september og oktober, samt mars, april og mai. Temperaturen er som en god norsk sommer og sjøtemperaturen er bra nok.
Maten er variert og spesielt anbefales all sjømat, inklusive spaghetti Vongole (med hjerteskjell og blåskjell), samt tomater, mozarella og auberginer. Av kjøtt finnes det mye; bl a napolitanske kjøttboller fritert eller med tomatsaus og grillet salsica. Pizza kan absolutt anbefales.
Informasjonen legger ut på: FemiRUN.no
og på Facebooksiden: Femirun Eventyr Vandring med Mat & Vin Løpereiser Maraton
Med ønske om en aktiv og god uke 🙂
Aage & Vibeke
FemiRUN & GUTTA@løper