Vandremaraton

 

FemiRoma inviterer alle til en spennende MaratonVandring.

Oppmøte : Nydalen T Banestasjon, kl. 08:45

Bussen går 08:52

Vi tar buss 51 til Skar, i Maridalen

 

Vandringen starter ved Skar i Maridalen hvor vi går skogsveier til Maridalsvannet.

Vi går langs østsiden av Maridalsvannet, ned til Teknisk Museum. Nå har vi gått i ca. to timer og her er det mulig å ende turen (offentlig kommunikasjon er tilgjengelig) for deg som ikke har mer tid eller er i form.

 

Nå går veien videre langs Akerelven og veien ned til Grønland langs Akerelva er ca. 8 kilometer lang

Teknisk Museum ligger ved noen av Akerselvas fantastiske badekulper. Like nedenfor kulpene ligger Grønvoldterskelen som ble bygget for å gi kraft til fabrikkene nedover i elva. I dag brukes den som gangbru. Ikke langt herfra kommer vi til Frysja Brukskunstsenter, der mange flinke kunstnere holder til og selger verkene sine. Ved Brekkedammen er det populært både å fiske, raste og bade. Brekkefossen har blitt brukt til sager og møller i mange hundre år, og en som trivdes med å gå på tur i dette området var Peter Christen Asbjørnsen.

 

Et stykke nedenfor fossen kommer vi til Stilla, kjent for sine tre badekulper. I «gamledager» badet gutta i øverste kulp i det reneste vannet! Så var det jentenes tur i nummer to og i den tredje fikk hestene vaske seg. I den trange Grandalen nedenfor Stilla trives flere forskjellige dyr og fugler blant de mange trærne og plantene. 

 

Nydalen, Bjølsen og Sagene

Etter Grandalen kommer dere frem til Nydalen. I dette gamle industriområdet og i både gamle fabrikklokaler og nye kontorbygg holder nå mange av hovedstadens mediabedrifter hus. Der Nydalen slutter begynner Bjølsen og Heftyeløkka. Her finnes også mange tidligere fabrikker, der det har vært bedrevet forskjellige slags virksomhet. Den eneste større industrien som fortsatt ligger langs elva er Idun-fabrikken, som bl.a. lager gjær. Bjølsenfossen med Bjølsen Valsemølle er den villeste fossen i Akerselva. På nedsiden av fossen er det et bratt parkområde og Lilleborg Fabrikker. Deretter er dere nede ved Bentsebrua og Sagene, som har fått navnet sitt etter alle sagene som lå her i gamle dager. Sagene regnes som hovedstedet for den industrielle revolusjonen i Norge (på midten av 1800-tallet) med blant annet spinnerier, veverier og verksteder som Myrens verksted.  Hvis vi har tid kan vi ta en avstikker, og besøke forminneforeningens fredete gård; Vøyenvollen. Om sommeren er det museum her. Det lille røde huset i Sandakerveien 2 regnes som huset til forfatteren Oscar Braatens godhjertede Hønse-Lovisa. I dag er det både kulturkafe, utstillinger, salg av bl.a. kunsthåndverk og flere morsomme aktiviteter på gang i huset.

 

Grünerløkka

Det var på Grünerløkka mange av tidligere tiders fabrikkarbeidere bodde. Her kan dere tråkke over Åmot bro; broen med den kjente inskripsjonen;  "100 MAND KAN JEG BÆRE, MEN SVIGTER UNDER TAKTFAST MARCH",  stod først i Åmot over Drammenelva, men ble flyttet hit i 1962. Nedenfor broen utvider elva seg, og her lå Christiania Seildugsfabrik. Da seildukfabrikken ble bygget var hovedbyggningen så stor at det var den neste største bygningen i byen - etter slottet. I dag huser bygget bl.a. Kunsthøyskolen. Et populært grønnområde er Grünerhagen med ballplass. Det er massevis med kafeer og  kulturformidlere som holder til langs denne delen av elva, og de setter sitt preg på bydelen, f.eks. arrangement i Cuba-parken og Jazzklubben Blå, i Brennerigata. Om det er rett med tiden tar vi en kaffe eller glass på Blå. Videre går nå turen langs Akerselva til Mathallen hvor vi legger inn en «minipause»

 

Nederst i elva

Den siste delen av Akerselva renner via Vaterland til Bjørvika. Her er deler av elva lagt under jorden, men vi følger elva frem til Grønland og her går vi over Grønnlandstorg.

Vi vandrer videre går Ruinparken, og vi spiser lunsj ved Middelalderparken.

Norges mest urbane parsellhager vandrer vi forbi på vei mot Sørenga, Den Norske Opera & Ballet, Kvadraturen, Akershus Festning, Aker Brygge, Frognerstranda, stier langs vannet ved Bygdøy / "bak" Kongsgården, Huk med bading? Bygdøy, Skøyen og så opp til Vigelandsparken og dagen siste drikkestasjon.  Vandringen vil også inneholde to spennende arrangementer tilrettelagt for oss.

VANDREMARATON

Velkommen til en fantastisk Vandremaraton.

 

FemiRoma, inviterer alle til en spennende MaratonVandring.

 

 

Oppmøte : Nydalen T Banestasjon, kl. 08:45

Bussen går 08:52

Vi tar buss 51 til Skar, i Maridalen

 

 

Vandringen vil også inneholde to spennende

arrangementer tilrettelagt for oss!

 

 

FEMIROMA AS - Organisasjonsnummer: 914 917 700 - e-post: info@femiroma.no